tiistai 8. syyskuuta 2009

Veropolitiikan uudet tuulet

Alivaltiosihteeri Martti Hetemäen verotyöryhmän ensimmäinen ulostulo oli palkansaajalle karua kuultava. Tässä lainaus Hesarin nettisivuilta 7.9.2009;


"Laajojen verovähennysten takia valtio menettää vuosittain noin 10 miljardin euron verotulot. Esimerkiksi tänä vuonna valtio ottaa tuon verran velkaa. Ilman verovähennyksiä valtio voisi kerätä verotuloja noin neljänneksen nykyistä enemmän.

Kaikkien vähennyksien hävittämistä työryhmä ei aio esittää. Esimerkiksi suurin verotuki eli oikeus asua omistusasunnossaan ilmaiseksi jää todennäköisesti rauhaan eikä ilmaisasumisen hyötyä panna verolle.

"Tavalliset ihmiset eivät kyllä ymmärrä sitä, että omassa asunnossa asuminen on jotain tuloa, ja että se tulo pantaisiin verolle", Hetemäki myöntää.

Myös erilaiset ansiotulo- tai työtulovähennykset ovat hankalia poistaa, sillä ne on luotu tekemään pienipalkkainen työ kannattavaksi."


Asuntolainan korkojen verovähennysoikeuteen ei tule puuttua millään lailla. Tiedän useita ihmisiä, jotka ovat tarkkaan laskeneet tulonsa ja menonsa verovähennyksen varaan. Selvää olisi, että monilla ihmisillä veroprosentti nousisi ja käteen jäävä rahamäärä olisi pienempi, vaikka lainaan menee saman verran kuukaudessa kuin ennenkin. Tällaisessa tilanteessa varmaa olisi se, että kaikenlainen ylimääräinen palveluiden ym. käyttö vähenisi huomattavasti.

Kotitalousvähennys on melkein ainoita vähennyksiä joihin voisi kajota. Kotitalousvähennyksestä hyötyvät lähinnä suurituloiset, joilla ei ole aikaa tai halua siivota kotona. On kuitenkin olemassa esimerkkejä, joissa kotitalousvähennys olisi perusteltua säilyttää. Tällaisia saattaisi olla kodin putkistoremontit, energiatehokkuuden lisääminen, öljylämmityksestä maalämpöön vaihtaminen jne. Kaiken kaikkiaan kotitalousvähennykseen saattaisi olla paikallaan lisätä porrastetut tulorajat.


Onneksi Hetemäki työryhmineen on ottanut käsittelyynsä myös pääomaveron;

”Työryhmä aikoo puuttua pääomatulojen verotukseen ainakin siltä osin, että ansiotulojen tahallinen muuttaminen pääomatuloiksi yritetään estää.

Muutos on tulossa ainakin verottomiin osinkoihin. Nyt pörssin ulkopuolisen osakeyhtiön omistaja voi nostaa yhtiön maksaman 26 prosentin yhteisöveron jälkeen verottomia osinkoja 90 000 euroa, jos yhtiössä on riittävästi varoja. Työryhmä pohtii, olisiko verotonta osuutta syytä pienentää tai luopua siitä kokonaan.”


Pidän tuota 90.000:nen euron verotonta tuloa suorastaa kohtuuttomana. Tämä kohta tulisi poistaa välittömästi!

Pääomaverotus on kokonaisuudessaan aikansa elänyt ja se tulisi muuttaa progressiiviseksi, aivan kuten palkkatulotkin ovat tällä hetkellä. Lisäksi pääomatuloista tulisi maksaa jonkinasteista kunnallisveroa, sillä käyttäväthän pääomatuloja nauttivat ihmiset kunnan palvelujakin jossain vaiheessa.


Suuret osakepääomatulot ovat kuitenkin muuttuneet enenevässä määrin ulkomaisten hallintarekisterien suojiin ja veroja kierretään tarkoituksella. Nyt porvarihallitus on avannut jälleen uuden porsaanreiän verojen kiertämiseen, nimittäin sijoitusrahasto-osuuksia on mahdollista ostaa ulkomaisten hallintarekisterien nimiin. Tällaiset veronkierron mahdollistavat lait ja asetukset tulee poistaa, mutta tämä hallitus sitä ei tee!