maanantai 27. lokakuuta 2008

Hyvin meni, turpaan tuli silti

Salossa käydyt kunnallisvaalit olivat erittäin mielenkiintoiset kaikille mukana olleille puolueille ja meille ehdokkaille. Kun kymmenen kuntaa liittyy yhteen, niin valtuustopaikat menevät täysin uuteen jakoon.
Me demarit saavutimme Salossa suurimman puolueen aseman! Saimme uuteen valtuustoon 23 paikkaa, seuraavaksi tullut kokoomus sai 21 paikkaa ja kolmannelle sijalle sijoittunut keskusta saavutti 20 paikkaa.
Olen lopputulokseen omalta osaltani hieman pettynyt, sillä itse en kuulu tuohon 23:n joukkoon. Saavutin äänimäärän 60, joka on 5 vähemmän kuin edellisissä kunnallisvaaleissa. Olen Kokonaistilastossa sijalla 126. ja omassa puolueessani 15.sta varavaltuutettu.
Tämä äänimäärä antaa kuitenkin hyvän lähtökohdan, kun aletaan miettiä lautakuntapaikkoja. Oma toiveeni olisi päästä sosiaali- ja terveyslautakuntaa, mutta aika näyttää jääkö tuokin haaveeksi seuraavaksi neljäksi vuodeksi.
Nuorten nousuun valtuustoon olen kuitenkin tyytyväinen, sillä tällä kerralla valtuustoon nousi monta hyvää alle kolmikymppistä ehdokasta.
Pidempi pohdinta ja analyysi myöhemmin...
KIITOS KAIKILLE MINUA ÄÄNESTÄNEILLE!!

tiistai 21. lokakuuta 2008

Salo2009 tuntuu olevan vaikea hyväksyä

Hieraisin aamulla silmiäni kahteen kertaan selatessa Salkkarin vaalimainoksia. Kyseisessä lehdessä eräs kunnallisjärjestö* mainosti NYKYISEN kuntansa ehdokkaita uuden Salon valtuustoon.
Tällaista alueellista vastakkainasettelua en voi missään tapauksessa allekirjoittaa. Tiedän oman kunnallisjärjestöni mainostaneen KAIKKIA (112) ehdokkaita, jotka ovat ehdolla Salo2009 valtuustoon. Listasta on tarkoituksella jätetty pois nykyiset kunnat, joiden alueelta ehdokkaat tulevat. Näin toimimalla olemme pyrkineet jo ennen varsinaista yhdistymistä sulattamaan nykyiset kuntarajat ja se on kovin ikävää, että Salo2009 tuntuu edelleen olevan monelle ehdokkaallekin aivan absurdi käsite.
Kritisoin näin kovin sanoin kyseistä mainosta, koska olen yhdistymispäätöksen jälkeen ajatellut vain koko aluetta tasapuolisesti. Sitä, kuinka turvaamme nykyiset palvelut ja kehitämme niitä koko alueella, kuinka Salo2009:ssä kykenemme kilpailemaan Turun ja Helsingin puristuksessa. Tämä lista on loputon joten en sitä enempiä jaarittele...
En usko olevani mielipiteideni kanssa yksin. Mikäli näin kuitenkin olisi, niin voin todeta heti, ettemme saa mitään aikaiseksi, kun kaikki aika menee alueelliseen kädenvääntöön!

Juha Mäkilä
Tupuri

*Sos.Dem. kunnallisjärjestö on kuvattu puolueemme säännöissä seuraavasti: "Kunnallisjärjestön tarkoituksena on liittää yhteen kaikki kunnassa olevat Suomen Sosialidemokraattisen Puolueen järjestörakenteeseen kuuluvat puolueosastot, ylläpitää yhteyttä niiden
ja piirihallituksen välillä sekä yhdessä puolueosastojen kanssa tukea ja järjestää toimintaa kotipaikkakunnan sosialidemokraattien valtiollisten, kunnallisten ja sivistyksellisten pyrkimystenedistämiseksi."
Tämä sääntö on myös toisten puolueiden säännöissä.

torstai 16. lokakuuta 2008

Jännitys tiivistyy

Ennakkoäänestys käynnistyi Salon seudulla (4,1%) hieman verkkaisemmin kuin maassa keskimäärin (3,2%). Itsekin olen menossa perjantaina ennakkoäänestämään, olen tuolloin varsinaisena äänestyspäivänä (26.10) aamuvuoron töissä. Töistä päästyäni lähdenkin kiireenvilkkaan vaalilautakuntaan Alhaistenkoululle, joten en ehtisi missään välissä käydä tuolloin äänestämässä.
Lisäksi äänestäminen on minulle erittäin tärkeä asia, joten jos vaikkapa ajaisin kolarin ja joutuisin sairaalaan pidemmäksi aikaa, saattaisi ääneni jäädä käyttämättä.

Vaalityötä tehdään viimeiseen asti. Alkuviikosta kävelin läpi Tupurin asuinaleen jakaen postilaatikoihin vaalimainoksia. Ilokseni voin todeta, että yhä harvemmalla lukee laatikoissa "ei mainoksia". Jäin monesti suustani kiinni jakamisen aikana niin tuttujen kuin tuntemattomienkin kanssa. Kaikilla tuntui olevan yhteinen huoli maailmantaloudesta, ei niinkään oman kaupungin asioista. Maailmantalous vaikuttaa hyvin pitkälti myös Salon talouteen, sillä seutumme suurin työllistäjä on edelleenkin Nokia. Teknologia-ala on muutenkin elänyt myllerryksen aikaan, mutta niin ovat paperi-, pankki- ja vakuutusalakin.

Tilanteen "vakauttamiseksi" hallitus ja EU ovat nostaneet sijoittajien talletussuojaa 50.000euroon. Tämä kyllä itseäni hieman askarruttaa, kun muistissa on vielä 90-luvun alun Suomen pankkikriisi ja devalvaatiot. Tuntuu jotenkin niin hassulta, että aina porvarit ovat vallankahvassa kun talous menee kuralle.

Show'ta kerrakseen...

Tiistaina 14.10 Salon Seudun Sanomat järjesti vaalishow’n Salon Urheilutalolla. Lehti tiedotti tapahtumasta näyttävästi koko kesän ja syksyn ajan. Paikalla oli lehden tietojen mukaan runsaasti väkeä. No itse paikalla olleena voinen todeta, että läsnäolijoista 2/3:sta oli ehdokkaita =) Eli ei tilaisuus nyt niin suosittu ollut äänestäjien mielestä, kuin lehti antoi ymmärtää...
Tilaisuudessa käytiin kuitenkin tiukkaa vääntöä oikeiston ja vasemmiston välillä. Puhuttiin tulevan kunnan taloustilanteesta ja siitä, miten palveluita tulee jatkossa tuottaa. Itse tuon jälleen kerran esiin huoleni tuosta porvareiden halusta ulkoistaa kaikki mahdolliset palvelut mitkä vain kyetään tuottamaan yksityisesti. Hiljattain luin tutkimuksen jossa oli vertailtu julkisia ja yksityisiä palveluita hinnallisesti. En kuitenkaan ole lainkaan yllättynyt lopputuloksesta. Tutkimus osoitti kiistatta yksityissektorin olevan huomattavasti kalliimpi kuin julkisensektorin. Tutkimuksessa oli otettu huomioon myös kaikki hallinto kulutkin, näitä ei yleensä tutkimuksissa huomioida.

Huvittavinta tilaisuudessa oli se, että suuriosa ehdokkaista oli tullut paikalle omalla autolla ja tukkivat kaikki parkkipaikat. Sitten on hyvä puhua kuinka uuteen Saloon täytyy saada toimiva joukkoliikenne.

torstai 2. lokakuuta 2008

Kokouksia, paneeleita ja yleisötilaisuuksia

Näin vaalien alla tuntuu, ettei aika riitä juuri mihinkään. Monessa paikassa pitäisi olla samaan aikaan. Esimerkkinä eilinen päivä, heti puolenpäivän jälkeen menin ammattikoululle vaalipaneeliin, sieltä lautakunnan kokoukseen ja sieltä sitten ehdokastapaamiseen. Kotona oltiinkin vasta iltamyöhään.
Vaalipaneeli ammattikoululla tuntui olevan meille kaikille läsnä olleille ehdokkaille "uran" ensimmäinen. Vaikka olen monesti sellaisissa paneeleissa istunutkin "kuuntelu oppilaana", tämä jäi ainakin itselleni mieleen =)
Tilaisuus ei vetänyt paikalle kovinkaan paljon kuulijoita, mikä on erittäin harmillista. Sakki ry:n (Ammattiin opiskelevien oppilasjärjestö) keväällä teettämän tutkimuksen mukaan vain 46,1% ammattikouluissa opiskelevista opiskelijoista aikoi käyttää ääntään (tutkimus tehtiin siis vain äänestysikäisille). Ammattikouluissa voisi lisätä ainevalikoimaan yhteiskuntaopin tai jonkin vastaavanlaisen oppiaineen, jotta nuoria saataisiin kiinnostumaan ja ymmärtämään yhteiskuntamme toimintaa. Paikallaolijoista vain 3 tuntui tietävän tai kuulleensa mikä on nuorisovaltuusto, tämä on täysin käsittämätöntä. Nuorisovaltuuston toimintaa tulisikin markkinoida opiskelijoille huomattavasti nykyistä enemmän. Lisäksi olisin valmis myös myöntämään puhe- ja läsnäolo-oikeuden nuorisovaltuuston edustajalle erilautakuntiin. Esim. perusturvalautakunnan kokouksissa ei ko. edustaja ole ollut läsnä. Aina on vedottu siihen, että kokouksissa käsitellään "salaisia asioita". Näin onkin, lautakunnalla on olemassa B-lista joka luokitellaan salaiseksi. Tämä listan käsitellään A-listan (joka on julkinen) jälkeen, joten A-listan käsittelyn jälkeen voidaan pyytää nuorisovaltuuston edustajaa poistumaan kokouksesta. Näin toimimalla nuoret saisivat oman äänensä kuuluviin kaupungin päätöksenteossa.

Lautakunnan esityslistat lyhenevät, kun suurin osa päätöksistä tehdään Salo2009 "virkamieskoneistossa", asioita kun ei "ehditä" viemään järjestelytoimikunnan päätettäväksi saati edes tietoon.
Lakisääteisesti kokoukset on pidettävä, sillä b-listan oikaisuvaatimukset on käsiteltävä lautakunnassa tietyn ajan kuluessa viranhaltijan päätöksentekopäivästä.