Näin vaalien alla tuntuu, ettei aika riitä juuri mihinkään. Monessa paikassa pitäisi olla samaan aikaan. Esimerkkinä eilinen päivä, heti puolenpäivän jälkeen menin ammattikoululle vaalipaneeliin, sieltä lautakunnan kokoukseen ja sieltä sitten ehdokastapaamiseen. Kotona oltiinkin vasta iltamyöhään.
Vaalipaneeli ammattikoululla tuntui olevan meille kaikille läsnä olleille ehdokkaille "uran" ensimmäinen. Vaikka olen monesti sellaisissa paneeleissa istunutkin "kuuntelu oppilaana", tämä jäi ainakin itselleni mieleen =)
Tilaisuus ei vetänyt paikalle kovinkaan paljon kuulijoita, mikä on erittäin harmillista. Sakki ry:n (Ammattiin opiskelevien oppilasjärjestö) keväällä teettämän tutkimuksen mukaan vain 46,1% ammattikouluissa opiskelevista opiskelijoista aikoi käyttää ääntään (tutkimus tehtiin siis vain äänestysikäisille). Ammattikouluissa voisi lisätä ainevalikoimaan yhteiskuntaopin tai jonkin vastaavanlaisen oppiaineen, jotta nuoria saataisiin kiinnostumaan ja ymmärtämään yhteiskuntamme toimintaa. Paikallaolijoista vain 3 tuntui tietävän tai kuulleensa mikä on nuorisovaltuusto, tämä on täysin käsittämätöntä. Nuorisovaltuuston toimintaa tulisikin markkinoida opiskelijoille huomattavasti nykyistä enemmän. Lisäksi olisin valmis myös myöntämään puhe- ja läsnäolo-oikeuden nuorisovaltuuston edustajalle erilautakuntiin. Esim. perusturvalautakunnan kokouksissa ei ko. edustaja ole ollut läsnä. Aina on vedottu siihen, että kokouksissa käsitellään "salaisia asioita". Näin onkin, lautakunnalla on olemassa B-lista joka luokitellaan salaiseksi. Tämä listan käsitellään A-listan (joka on julkinen) jälkeen, joten A-listan käsittelyn jälkeen voidaan pyytää nuorisovaltuuston edustajaa poistumaan kokouksesta. Näin toimimalla nuoret saisivat oman äänensä kuuluviin kaupungin päätöksenteossa.
Lautakunnan esityslistat lyhenevät, kun suurin osa päätöksistä tehdään Salo2009 "virkamieskoneistossa", asioita kun ei "ehditä" viemään järjestelytoimikunnan päätettäväksi saati edes tietoon.
Lakisääteisesti kokoukset on pidettävä, sillä b-listan oikaisuvaatimukset on käsiteltävä lautakunnassa tietyn ajan kuluessa viranhaltijan päätöksentekopäivästä.
torstai 2. lokakuuta 2008
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
2 kommenttia:
Puhetta on aina siitä, että nuorille on annettava tilaa ja mahdollisuuksia. Teot ovatkin sitten eri asia. Pidetään kiinni viimeiseen lankaan asti omista paikoistaan. Meillä on onneksi toimittu toisin. Nuorille on annettu tilaa ja vastuuta. Vain niin syntyy tulevaisuuden päättäjiä. :)
Kylläpä nopeesti ehdit kommentoida=) Uskotaan vahvasti omaan asiaan, niin kyllä me pärjätään ja näin saamme vastuutakin lisää.
PS. ihan hyvän jutun salkkari väänsi siitä paneelista.
Lähetä kommentti